Det kan være svært at leve med nedsat hørelse

Det kan være svært at leve med nedsat hørelse

Mange af os tager tænker ikke videre over vores hørelse, og vi tager den sikkert også for givet. For hvorfor skulle vi tænke meget over noget, som fungerer fejlfrit? Svaret er, at vi skal holde godt øje med vores hørelse for at være opmærksomme på forandringer, så potentielle problemer kan undgås. Vores hørelse har nemlig en enorm betydning for vores velvære.

Derfor er din hørelse vigtig

Hvis du ikke oplever problemer med din hørelse i dagligdagen, er du en af de heldige. Undersøgelser har vist, at omkring 5% af verdensbefolkningen lider af en form for høreproblem, og fremtiden ser desværre ikke god ud for denne kedelige tendens. Man mener, at antallet vil være steget til 10% i 2050, hvilket hænger tæt sammen med, at mange benytter sig af høretelefoner på for høj lydstyrke. Det er derfor rigtig vigtigt at passe godt på sine ører og generelt lytte til, hvad ens krop har brug for. For det første er det rigtig vigtigt, at vores hørelse fungerer godt, så vi kan være opmærksomme på verden omkring os og opdage potentielle farer, før det er for sent. Høreproblemer kan føre til social isolation, problemer med balancen og nogle undersøgelser tyder også på, at nedsat hørelse øger risikoen for demens. Desværre udskyder mange mennesker med høreproblemer i de første stadier at tage til lægen, idet hørelidelser er stigmatiseret. Mange mennesker tror, at de bliver “gamle” af at få et høreapparat.

Høreproblemer på arbejdspladsen

Det kan især være en udfordring at lide af høreproblemer, hvis man befinder sig i et arbejdsmiljø. Her tages der ikke nødvendigvis hensyn til ansatte med bestemte behov, og man vil derfor højst sandsynlig skille sig ud fra de andre medarbejdere. Det er dog vigtigt, at man ikke skammer sig over sit handicap, idet der skal være plads til alle, og arbejdsgiveren har et ansvar for at muliggøre arbejdet for dig. Det er altså vigtigt med tydelig kommunikation fra alle parter. Alt efter hvilken form for høreproblem, man lider under, er der mange måder, hvorpå man kan imødekomme problemet. Høreapparater er en god start. Desuden kan kolleger også være behjælpelige ved at tale tydeligt og se på vedkommende, de taler til. Nogle mennesker vil dog også opleve former for høreproblemer, der stammer fra for eksempel tryk på ørene eller overskydende ørevoks. Under sygdomsforløb vil man også ofte kunne opleve nedsat hørelse for en tid. Hvis ens krop har en overdreven produktion af ørevoks, kan ørevoks spray være en god løsning. Ørevoks spray renser ørene for ørevoks, og er meget mildere end vatpinde. Desuden reducerer ørevoks spray også irritation i ørekanalen, som kan føre til mange andre problemer med hørelsen. En anden god metode til at komme igennem arbejdsdagen på, hvis man har høreproblemer, er måske at lytte til musik på arbejdspladsen, så baggrundsstøj kan lukkes ude. Lyde er noget af det mest fantastiske i hverdagen, så det er vigtigt at gøre alt for fremsat at kunne opleve dem. Prøv blot at tænk på din partners stemme, dit barns grin eller Vivaldis “Fire Årstider”. Tænk på en varm forårsdag med kvidrende fugle og et boblende vandløb. Husk din mors godnat fortællinger, og lyden af din far, som slår græs en lørdag eftermiddag.

Share
Comments are closed.