Lønninger – et tabu på arbejdspladsen

Lønninger – et tabu på arbejdspladsen

De fleste danskere har rigtigt svært ved at tale om løn på arbejdspladsen, så danskernes lønninger er faktisk et tabu. Eksperterne ved ikke hvorfor det er kommet dertil, men det har helt sikkert noget med vores kultur at gøre. En ansats privatøkonomi er ikke noget som diskuteres på jobbet, og alt fra privatlån til indtægter holdes tæt til kroppen.

Måske er det noget med vores jantelov og misundelse, eller også er vi bare opdraget til ikke at tale om løn, da det er uhøfligt. Derfor falder snakken sjældent på løn, når der er frokost på arbejdspladsen.

Godt for arbejdsgiveren

Det er arbejdsgiveren, som har størst fordel af dette tabu med løn, da kollegaerne dermed ikke ved, når andre får mere i løn. Hvis de vidste dette, så ville de også nemmere selv kunne forhandle en højere løn hjem.

Samtidig har mange danskere svært ved at gå til chefen og bede om lønforhøjelse, hvilket igen holder deres lønninger lave. Lønmodtagerne burde derfor stå sammen, og gøre det til en tradition at tale om løn.

Fagforeninger burde ligeledes tale om dette emne, men de vil muligvis ikke ud med deres egen løn, da fagforeningsarbejde generelt er meget højt lønnet, hvilket kan give misundelse hos medlemmerne.

Sådan opnår du en højere løn

Hvis du gerne vil have en højere løn, så bliver du simpelthen nødt til at bede om det. Du skal samle alle de gode argumenter, som du kan finde, til at du skal have en højere løn.

Tænk derfor over, hvad du er særligt god til, og hvordan det har hjulpet virksomheden gennem de seneste år. Er du meget rask, så kan det samtidig også være et godt argument. Tænk så bredt som muligt, og fremhæv alle dine kvaliteter.

Ofte en ens chef ikke klar over alt det gode, som man laver for virksomheden, hvorfor du er nødt til at fortælle dette tydeligt. Der er ingen andre, som gør det for dig.

Vælg gerne det rigtige tidspunkt, altså når din chef ikke har for travlt og når det går godt for virksomheden. Det er nemmere at få mere i løn, når det er gode tider for virksomheden, end når virksomheden skal spare og måske fyre nogle folk.

Bryd tabuet om løn

Start med at tal med nogle af dine bedste kollegaer om løn, da det kan være med til at bryde dette tabu. Det handler nemlig om, at du vænner dig til at tale om emnet, så bliver du lige så stille mere og mere komfortabel med det.

Det er lettest at tale med dine bedste kollegaer først, da du har nemmere ved at tale fortroligt, med de personer, som du kender bedst. Start derfor med dem, og senere kan du så tale om løn med andre medarbejdere også.

Husk hele tiden på, at det er godt for jer alle sammen, at få talt om jeres lønninger. Både med hensyn til en højere løn, men også fordi tabuer ikke er rare.

Det kan selvfølgelig være, at du bliver skuffet, når du finder ud af, at nogle af dine kollegaer får mere i løn end dig. Men væn det til noget positivt, og brug det til at forhandle en højere løn hjem til dig selv.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *