Fordelene ved en andelsbolig

Fordelene ved en andelsbolig

Arbejdslivet er for mange mennesker en stor og betydningsfuld del af tilværelsen. Men også hjemmelivet er vigtigt – særligt hvis man gerne vil performe godt på jobbet. Tænker du på at finde en ny bolig? Så kan andelsboligen være et godt valg. Her kan du læse mere om, hvad en andelsbolig er, og hvilke fordele der er ved at vælge en andelsbolig frem for andre boligformer.

Hvad er en andelsbolig?

Der findes overordnet set tre forskellige boligformer – lejebolig, ejerbolig og andelsbolig. Man kan på sin vis sige, at andelsboligen er en mellemting mellem en lejebolig og en ejerbolig.

En andelsbolig er ejet af en andelsboligforening. Som beboer køber man så en andel i andelsboligforeningens formue og derved i overført betydning en andel af den bolig, man flytter ind i. Idet man skal foretage en investering, kan andelsboligen minde lidt om en ejerbolig. Priserne er dog som hovedregel lavere end for ejerboliger (afhængigt af, hvor i landet man søger en andelsbolig).

Ud over investeringen i andelen af boligen skal man som andelsboligindehaver betale en månedlig ydelse – den såkaldte boligydelse. Forholdet mellem andelsprisen og boligydelsen kan variere. Men ydelsen i nogle tilfælde kan være relativt lav og andelsprisen høj, kan det i andre tilfælde være omvendt.

Fordele og ulemper

Der er både fordele og ulemper ved andelsboliger. Det synes dog, at boligformen inden for de seneste år har fået øget opmærksomhed, fordi flere har fået øjnene op for de fordele, der kan være ved andelsboligformen.

En central fordel er prisen. Vil man gerne eje noget, men har man ikke nødvendigvis råd til at investere i en ejerbolig, kan andelsboligen være et godt alternativ, hvor man får mulighed for at investere til en billigere pris. Samtidig kan du hæve værdien på din andelsbolig ved at foretage forbedring. På den måde stiger den nemlig i værdi. En anden fordel er, at der ikke skal betales ejendomsskatter.

Ulemper er bl.a., at andelsboliglån som hovedregel er dyrere end lån til ejerboliger. Samtidig er det vigtigt, at du får undersøgt andelsboligforeningens økonomi til bunds, da du ellers risikerer at foretage en ugunstig investering.

Skriv dig på ventelister til andelsboliger

Mange steder i Danmark kan man købe en andelsbolig uden at skulle stå på venteliste først. Men ønsker du at bo i en af landets større byer – eksempelvis fordi din arbejdsplads ligger i nærheden heraf – vil det ofte være nødvendigt at skrive sig på venteliste. I nogle tilfælde er ventetiderne lange, og det kan være nødvendigt at skrive sig på et godt stykke tid, før man reelt set ønsker at flytte.

De enkelte foreninger kan oprette egne ventelister til andelsboliger ved hjælp af tjenester som eksempelvis Flatr. Her kan interesserede eventuelle kommende beboere skrive sig på, hvorefter de vil blive tilbudt en andelsbolig, når de er rykket tilstrækkeligt langt frem på ventelisten. Nogle foreninger har både interne og eksterne ventelister til andelsboliger, hvor de interne ventelister har højeste prioritet. Det vil sige, at boliger, der sættes til salg, i første omgang tilbydes til andre i andelsforeningen, inden de udbydes eksternt. Det kan i nogle tilfælde give længere ventetider.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *